Ett sätt att bevara tomater är att soltorka dem. Eller mer korrekt sagt, torka dem i ugnen som vi gjort här. Så gott!
Ingredienser:
Tomater valfri mängd, gärna lite mindre sorter och storlekar
Vitlök -valfri mängd
Olivolja - till ugnsrostningen
Rapsolja - att lägga in dem i
Örtsalt - 1 nypa
Rosmarin - några kvistar ( eller oregano)
Salt/peppar
Gör så här:
Skölj tomaterna innan du sedan halverar dem. Lägg dem på ett bakplåtspapper på en plåt med snittytan uppåt. Salta dem med örtsalt. Ställ in plåten längst ner i ugnen 100-150 grader i ca 3 timmar och glänta något på köksluckan. Här kan du ta hjälp av en träslev eller likande. Efter halva tillagningstiden, ta ut plåten och nagga alla tomater så att saften rinner ut lättare. Tiden i ugnen kan variera beroende på mäng och typ av ugn. När de är klara, låt dem svalna och lägg dem sedan i väl rengjorda burkar. Nu är det dags att skala vitlöken, och sedan lägga dem i burkarna tillsammans med tomaterna och rosmarin ( eller oregano). Salta och peppra. Häll upp rapsolja upp till burkens kant, och sätt på locket. Förvara kallt i kylskåp.
Lycka till!