Har du tillgång till plommon, rekommenderar jag verkligen denna marmelad. Den vart riktigt god, och passade perfekt till ostbrickan.
I denna marmelad tillsatte jag lite habanero för hetta, men går självklart bra med vilken annan chili som helst.
Ingredienser:
1 kg plommon
50 gram (0,5 dl) vatten
500 gram (5,9 dl) syltsocker
1 habanero ( eller annan chili efter smak)
2 krm vaniljpulver
Saften från en halv citron
Gör så här:
Rengör plommonen och plocka bort kärnorna. Lägg plommonen i en kastrull med vatten och låt koka upp. Lägg i syltsockret, finhackad och urkärnad chili samt vanilj pulvret.
Koka upp och låt småbubbla under lock i ca 15 min. Rör om med jämna mellanrum. Tillsätt citronjuicen och låt koka ytterligare någon minut. Mixa nu marmeladen med en stavmixern. Gör gärna nu marmelad testet, genom att ta lite sylt på en mindre tallrik. Lägg tallriken i kylen och vänta en liten stund. Ta sedan ut tallriken, och testa nu att dra med en skred genom marmeladen. Flyter den inte ihop, är den klar! Annars låt koka någon minut ytterligare. Häll nu upp marmeladen i väl rengjorda burkar. För att skapa ett vakuum, ställ burkarna upp och ner. Förvara sedan svalt. Lycka till!