Så värt att göra en egen pepparkaksdeg om du har möjlighet. Detta recept tar inte allt för lång tid heller.
Låt gärna med fördel degen vila i kylen minst 1-2 timmar. Detta gör att ingredienserna får en chans att absorbera varandra, vilket gör degen lättare att kavla utan att den spricker.
Ingredienser deg:
4 dl ströscoker
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
250 gram smör
2 msk kanel
1 msk mald kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
1 msk mald ingefära
1 msk bikarbonat
15 dl vetemjöl
Ingredienser kristyr:
4 dl florsocker
1 st äggvita
2 krm ättiksprit ( 12% ) eller pressad citron
Gör så här:
Pepparkaksdeg: Ta fram alla ingredienser och häll socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp och lyft bort kastrullen från värmen. Dela smöret i mindre bitar och lägg det i en bunke tillsammans med kryddorna. Häll över den heta socker blandningen och rör om tills smöret smält. Blanda i bikarbonat och mjöl, rör om till en slät deg. Låt den svalna i till i rumstemperatur. Låt degen vila minst 1-2 timmar i kylskåpet övertäckt med plast innan den bakas ut. När du sedan arbetat ut degen, sätt in plåten i ugnen på 200 grader och grädda kakorna i 4-6 minuter. Passa noga, kakorna bränns lätt.
Kristyr: Vispa samman kristyren kraftigt med en elvisp. Lägg sedan i spritspåse och dekorera pepparkakorna med kristyren.