• - NOGA UTVALDA FRÖER FRÅN OSS PÅ VÄRMDÖ -
Leverans 3-6 dagar. Säkra betalningar med Klarna. Fri frakt på fröbeställningar från 299 kr

Recept pepparkaksdeg  

Så värt att göra en egen pepparkaksdeg om du har möjlighet. Detta recept tar inte allt för lång tid heller. 


Låt gärna med fördel degen vila i kylen minst 1-2 timmar. Detta gör att ingredienserna får en chans att absorbera varandra, vilket gör degen lättare att kavla utan att den spricker. 



Ingredienser deg:

4 dl ströscoker

2 dl ljus sirap 

2 dl vatten

250 gram smör

2 msk kanel 

1 msk mald kardemumma

1 msk malda kryddnejlikor

1 msk mald ingefära

1 msk bikarbonat

15 dl vetemjöl

Ingredienser kristyr: 

4 dl florsocker

1 st äggvita

2 krm ättiksprit ( 12% ) eller pressad citron

Gör så här:

Pepparkaksdeg: Ta fram alla ingredienser och häll socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp och lyft bort kastrullen från värmen. Dela smöret i mindre bitar och lägg det i en bunke tillsammans med kryddorna. Häll över den heta socker blandningen och rör om tills smöret smält. Blanda i bikarbonat och mjöl, rör om till en slät deg. Låt den svalna i till i rumstemperatur. Låt degen vila minst 1-2 timmar i kylskåpet övertäckt med plast innan den bakas ut. När du sedan arbetat ut degen,  sätt in plåten i ugnen på 200 grader och grädda kakorna i 4-6 minuter. Passa noga, kakorna bränns lätt. 

Kristyr: Vispa samman kristyren kraftigt med en elvisp. Lägg sedan i spritspåse och dekorera pepparkakorna med kristyren.