• - NOGA UTVALDA FRÖER FRÅN OSS PÅ VÄRMDÖ -
Leverans 3-6 dagar. Säkra betalningar med Klarna. Fri frakt på fröbeställningar från 299 kr

Recept inlagd saltgurka

Det finns många varianter av inlagd gurka, men här kommer ett som vi tycker extra mycket om.   




Så gott att kunna äta sin egna inlagda gurka.  




Ingredienser:

1,2 liter vatten

1 dl salt, helst utan jod

1 kg västeråsgurkor eller likande gurka. ( ca 2o stycken) 

Steg 2: Lagen. 

8 dl vatten

1 dl ättiksprit 12%

1 dl vanligt salt, helst utan jod

2 tsk socker

5-10 stycken dillkronor, utan stjälkar 

30 gram pepparrot

1 msk gula senapsfrön ( valfritt) 

Gör så här:

 Rensa, skölj och borsta gurkorna noga. Skär bort blomfästen om det finns kvar. Stick några håll i varje gurka med potatis sticka el en gaffel. Blanda salt och vatten i en bunke tills saltet löst sig. Lägg gurkorna i saltlagen. Låt ligga övertäckta i ett dygn eller över natten i rumstemperatur. Häll sedan av saltlagen och skölj gurkorna.  Värm nu upp ingredienserna till lagen av vatten, salt, senapsfrön, socker samt ättiksprit.  Rör tills saltet löst sig. Låt svalna. Sterilisera gärna burkarna i kokande vatten eller i ugnen i 110 grader i ca 10 min. Gurkorna kan läggas in hela, eller skäras på längden eller i grova skivor. Skala och riv pepparroten eller skär i små kuber. Skölj av dillkronorna ordentligt. Varna nu gurkorna med pepparrot, dillkronor i väl rengjorda burkar upp till ca 2 cm från kanten. Häll lagen över och tryck ner gurkorna samt se till så att lagen täcker. Gör annars lite lag till. Sätt på locken. Låt stå och mogna i en månad svalt och mörkt i jordkällare eller kylskåp. Kan du inte hålla dig tills dess, börjar de redan bli goda efter något dygn. Dessa håller sedan flera månader och du förvarar dem mörkt och svalt. Öppen burk förvaras i kylskåp. Lycka till!