Detta recept på focaccia var både enkelt och gott. Värt att testa!
Ingredienser:
1-2 tsk salt
25 gram jäst
5 dl fingervarmt vatten
1/2 -1 dl olivolja
8 dl vetemjöl
1/2 dl olivolja + 0,5 dl till formen
1 msk flingsalt
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Häll i vattnet i omgångar och rör tills jästen har lösts upp. Tillsätt olivolja, mjöl och salt. Arbeta ihop till en lös deg. Täck med bakduk och låt degen jäsa minst 40 min men gärna lite längre. Sätt ungen på 225 grader. Täck en form på ca 20 x 30 sm med bakplåtspapper. Ringla 0,5 dl olivolja på bakplåtspappret och häll degen ut degen. Ringla ytterligare 0,5 dl olivolja över degen och tryck ut degen i kanterna. Använd fingrarna och tryck små gropar och strö över flingsalt. Täck degen med plastfolie och låt jäsa 20 min men gärna lite längre. Tryck ner vallfri topping i degen samr ringa lite extra olivolja över den. Här har vi använt oss av färsk rosmarin samt körsbärstomater. Grädda brödet i mitten av ugnen ca 20 min.
Lycka till!