Denna marmelad är verklig god med sin sötma från björnbär, syra från citronen och lite hetta från chilin. Perfekt till ostbrickan! .
Ingredienser till 1 liter:
500 gram björnbär
Saften och zesten från en halv citron
1 dl vatten
500 gram syltsocker
Chili efter egen smak ( i detta recept ca 1 chili med en hetta på 50.000 SHU)
Gör så här:
Lägg de rensade bären i en kastrull och tillsätt citronsaft, citron zest samt den finhackade chilin. Låt koka ca 5 min på mellan låg värme medans du rör om. Mixa bären med en stavmixer, eller mossa dem med en gaffel. Tillsätt sockret och rör om. Låt koka ca 3-4 min medans du skummar av. Om du känner dig osäker på om marmeladen är klar, gör marmelad testet. Detta gör du genom att ta en liten mängd marmelad på en liten tallrik och ställ kallt i kylen. Testa efter en liten stund att separera marmeladen med en sked. Flyter marmeladen ihop är den inte klar. Låt då koka någon minut till. Flyter marmeladen inte ihop så är den klar. Häll upp i väl rengjorda glasburkar och låt kallna. Förvara svalt. Lycka till!