• - NOGA UTVALDA FRÖER FRÅN OSS PÅ VÄRMDÖ -
Leverans 3-6 dagar. Säkra betalningar med Klarna. Fri frakt på fröbeställningar från 299 kr

Recept på godaste äppelkrämen och äppelmoset

Denna kräm är verkligen enkel att göra, och ännu bättre om du har mycket äpplen att ta tillvara på. Den går nämligen åt fort!  Testa annars äppelmoset som är himmelsk god.


Låt en kanelstång koka med, så blir det extra gott. 




Ingredienser till 4 portioner äppelkräm:

750 gram äpplen

3 dl vatten 

1/2 dl strösocker

1 st kanelstång 

1 och 1/2 msk potatismjöl 

1/2 dl kallt vatten

Gör så här:

Skala och kärna ut äpplena. Skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med vatten. kanelstång och sockret. Låt dem koka upp i ca 20 min till frukten kokat sönder. Mixa äppelbitarna med en stavmixer om du vill ha krämen slät, eller mosa äpplebitarna med en slev. Rör nu ihop potatismjölet med kallt vatten som du sedan rör ner i krämen. Låt koka upp igen under omröring. Ta sedan av från värmen och låt svalna. Förvara svalt. 


Ingredienser till 2 satser äpplemos:

2 liter tärnade äpplen

1 dl vatten 

2-3 dl strösocker

1 st kanelstång (valfritt)

1 krm askorbinsyra (valfritt) -C-vitamin som gör att moset ej mörknar

1 krm natriumbensonat (valfritt) -för ett extra hållbart mos



Gör så här:

Skölj äpplena. Har de ett fint skal kan du välja att kvar det, eller så skalar du dem. Skär bort alla fulla och stötta delar och kärna ut dem. Skär i grova bitar eller i mindre tärningar. 

Lägg dem i en större kastrull samt tillsätt vattnet. Koka upp, och låt sedan koka på medelvärme i ca 10-15 min under omrörning. Mixa sedan äpplena med en stavmixer direkt i kastrullen, eller använd dig av en matberedare. Det går också bra att använda en potatisstöt och mosa för hand. Tillsätt sockret och koka upp igen  i ca 5 min på låg värme. Smaka av och tillsätt mer socker om det behövs. Ta av från värmen och låt svalna något. 

Sterilisera gärna glasburkarna i ugnen i 125 grader i ca 10 min innan du häller upp moset. Efter du hällt upp moset, kan du med fördel ställa burkarna upp och ner, för att skapa ett vakuum i burken. Förvara svalt. Klart!