Finns det något godare än att skörda och äta färsk kokt kronärtskocka tillsammans med citronsmör?
Samplantera gärna tillsammans med verbena. Se fröer till våra kronärtskockor nedan.
Kronärtskocka
Kronärtskockan är perenn, men i vårt land odlas de oftast som ettåriga. De kan övervintra vid gynnsamma förhållanden. Man låter då plantan vissna ner under hösten, och kuppar sedan med löv eller halm. En kronärtskocka levererar nämligen mer år två, så vi rekommenderar er verkligen att testa!
Gör så här
Starta upp runt jan-mars inomhus. Så fröna på 2 centimeters djup. De tar 1-2 veckor på sig att gro vid en temperatur på ca +15-18°C. Sätt gärna 1-2 frön i varje kruka och behåll sedan den finaste av plantorna. Då rötterna är känsliga och skadas lätt vid omplantering, så har man endast en planta i varje kruka vid uppdrivning. Använd gärna växtbelysning då kronärtskockan älskar solen. Plantera om till större kruka när rötterna fyllt den första krukan.
När risken för frost är över är det dags att avhärda plantorna. Detta gör du genom att lyfta in och ut plantorna några timmar per dag. Plantera sedan ut. Glöm inte bort att näringsvattna dina plantor när de börjar växa till sig. Särskilt kronärtskockan älskar näring. Se tips på näring här