Har man en gång odlat krasse så vet man hur tacksam den är att odla. Så vacker i odlingen tillsammans med blommande eller ätbart, men också vacker själv i en stor kruka när den väller över kanten.
Visste du att man kan äta både knoppar, blommor och blad av krassen? Så vacker i tex en sallad. Hitta krasse och andra ätbara blommor här.
För att odla krasse: Förodla inomhus i såjord i kruka eller brätte på våren för utplantering när frostrisken är över. Krasse behöver inte omskolas. Kan även sås direkt på växtplatsen i början av sommaren. Så i rad eller i förband (med en förskjutning på halva plantavståndet mellan raderna) för att täcka en hel yta. Krasse tål svalt väder bra men inte frost.
Krasse vill ha en genomsläpplig inte alltför gödslad jord. Om den får för mycket näring blir blomningen sparsam. Höga varianter behöver bindas upp mot växtstöd.
Plocka blommor, blad och knoppar efter hand. Blommor som skördas tidigt på morgonen, precis när daggen torkat upp, har som mest arom.
Blommor, blad och blomknoppar.