Visst finns det även grödor du kan odla inomhus under hösten, vintern och våren i väntan på sommaren. Här nedan kommer lite tips på det vi brukar odla.
Tomater
De tomater som passar bra att så inomhus är framför allt kruktomater. Det finns en mängd olika sorter att välja mellan, men det som behövs till skillnad från när man odlar senare på våren/sommaren, är växtbelysning. Detta då solljuset inte är tillräckligt dessa delar av året. Där finns det många olika varianter. Fungerar även med lysrör och liknande, som kanske inte i första hand säljs som växtbelysning. Det man behöver titta efter då är att ljuskällan ska vara på minst 1 000 lumen för att fungera optimalt. Näringsvattna är också nödvändigt. Se tips på växtnäring här.
Gurka/Gurkgardin
Gurka är roligt att så inomhus! Det finns fröer till sorter som lämpar sig bättre än andra till detta. Välj en kruka som är ca 4-5 liter. Även här är det bra att välja en plats eller ett fönster med mycket naturligt ljus eller ta hjälp av växtbelysning. En gurkgardin skapar du genom att låta en eller två plantor, klättra upp längst ett snöre från varsitt håll som du sedan binder upp längst fönstret. Då kan du skörda färska gurkor i mängder! Näringsvattna gärna varje vecka när plantan vuxit till sig lite. Se tips på växtnäring här.
Basilika
Basilika passar väldigt bra att så inomhus. Basilika älskar värme, men också ljus. Så här blir växtbelysningen nödvändig under de mörka månaderna. Plantera flera frön i samma kruka så bir det bäst resultat. När du sedan skördar din basilika, nyp eller klipp av bladen strax ovanför ett annat bladpar. Då kommer plantan skjuta nya skott och växa sig tätare och ge större skörd. Näringsvattna gärna varje vecka när plantan vuxit till sig lite. Se tips på växtnäring här.
Malbarspenat
Malbarrspenat är bladgrönsak som går bra att odla både ute och inomhus. Den klättrar vackert med slingrande mörkröda stjälkar. Odlas inomhus som en krukväxt, men vill ha stöd att klättra på. Antingen längst ett snöre i ett fönster, en blomsterbåge som du sätter i krukan.