Ta tillvara på skörden och bevara
Flos Frö AB |12/08, 2024
Nu i augusti kan man verkligen börja skörda på riktigt. Det har varit en lite kallare juli än vanligt här, men nu börjar äntligen tomaterna och chilin bli skördeklara. Vi skördar zucchini i mängder, och hänger upp örter på tork. Det är verkligen härligt att få njuta av så mycket färska grönsaker just nu, men tycker det är intressant att hitta olika sätt att bevara dem på, så man kan få njuta av dem under höst och vinter. Några tips på sånt vi skördar nu, för att bevara till senare.
Chili
Chilin torkar vi för att göra chili flakes. Vi tar bort änden och kärnar ut dem. Sen får de antingen torka i ugnen eller på en sytråd som man kan hänga upp i köket som en girlang. När de är helt torra, använd mortel eller mixer. Förvara sedan tätt i en burk. Man kan också lägga in sin chili i en så kallas 1-2-3 lag. Riktigt gott till tillbehör sedan i matlagningen! Kärna då ur dem, och skiva i tunna skivor.
Tomater
Vi soltorkar ( eller ugnstorkar) tomaterna som vi skivat i tunna skivor i ugnen. Här lämpar sig de mindre tomaterna bäst tycker jag. De får gå i ugnen på låg värme. Sedan lägger vi in dem i sterila burkar tillsammans med vitlök, örter som rosmarin eller dragon, och fyller på en fin olja. Förvaras kallt. Se tips på recept på detta ibland våra recept!
Örter
Förutom att torka örterna i små knippen eller i en tork, för att sedan bevara i burkar, kan man även frysa in vissa sorter. Vi fryser in basilika, persilja, dill, och koriander. Dessa örter är för övrigt bra att så i omgångar under hela säsongen. De är inte så krävande och det är härligt att ha tillgång till färska örter! Örtsalt är även enkelt att göra. Se tips under recept.
Hälsningar Ida & Mika